lördag, oktober 07, 2006

En ny dag

Jag ska kanske inte skriva så långa bloggar som den i går kväll… Men vad gör man inte när man har all tid i världen, långt hemifrån på ett engelskt internat i Binfield, Birkshire. Sabine och Mathilde här hemma hos svärmor och väntar på mig.

Solen skiner. Det är sabbatsmorgon och jag funderar vilken gudstjänst jag ska gå till här på Newbold College campus. Det finns tre att välja på. Jag har nu varit här en vecka för intensivstudier för en MA examen som hägrar 2011. Det går långsamt att studera på deltid.

En vecka kvar.

Det här är väl en lagom längd på en blogg, eller ska den vara kortare ändå?

fredag, oktober 06, 2006

Det är fredag kväll och livet börjar

Jag vet inte vem du är som läser det här. Men det är i alla fall fredag kväll, solen har gått ner och en känsla infinner sig och omger mig. Det är inte känslan av en spännande utekväll med kompisarna, utan en känslan av helighet och värme.
Sabbat.
Ända sedan jag var liten har den funnits där. Mina föräldrar och syskon skapade tillsammans en varm gemenskap kring livet. Mina allra tidigaste minnen är från fredagskvällens andakt med stilla klassisk musik i bakgrunden från skivspelaren. Jag och min syster och bror i soffan med pappa och någon av böckerna i serien Levande berättelser uppslagen - berättelser från Bibeln för barn. Jag kanske inte kommer ihåg helt rätt - för sabbatskvällarna har varit många sedan dess... Närmare bestämt 1 845 sabbatskvällar i mitt liv.
För mig innebär sabbaten början på livet - det var en gång början på människans tillvaro enligt Bibelns skapelseberättelse. Människan skapades till Skaparens avbild på fredagen, efter att alla däggdjur skapats. Människan var nästintill skapelsens krona, i alla fall så nära man kan komma. När dagen började lida mot sitt slut såg Gud på allt han hade gjort och såg att det var mycket gott (1 Mos. 1:31). Sedan gick solen ner och den sjätte dagen övergick till den sjunde - sabbaten, dagen då Skaparen vilar.
Människan är skapad sist av allt levande, skapelsen skulle kunna vara fullbordad. Men det är den inte. Hur lik människan än är skapad i Guds egen avbild, så är hon inte skapelsens krona eller dess fullkomning.
Sabbaten är skapelsens krona. Det upptäcker man inte minst om man studerar skapelseberättelsens kiastiska struktur. Men varför? Bibelns berättelser - inte minst berättelserna i Gamla testamentet väcker alltid samma fråga. Frågan varför? kan sedan besvaras i all oändlighet.
Några av mina egna funderingar - och jag är alldeles säkert inte ensam om dessa i människans historia - kretsar kring avsikten som Gud hade när han skapade vårt solsystem, klädde jorden i oceaner och skogsklädda berg och svalkande dalar. Vad hade Gud för mening med att fylla rummet med levande varelser av alla slag och arter. Varför skapades människan till hans avbild? Allt slutförs i en dag utan dagordning, utan måsten och plikter. Gud är inte trött, de första människorna Adam och Eva är knappast trötta, inte ens ett dygn gamla. Så dagen är inte först och främst ägnad till sömn och den slags vila.
Vad hade hänt om skapelseveckan tagit slut den sjätte dagen och en ny vecka tagit vid dagen därpå? Livet hade haft sin gilla gång, Adam och Eva hade fortsatt med sina sysslor. Framtiden hade varit en oändligt massa dagar fyllda av arbete och uppgifter, sysslor och plikter. Människan hade kanske börjat undra över sitt mål i livet och kommit fram till den tråkiga slutsatsen att målet är att ständigt vara aktiv och fylld av plikter.
Istället avslutas skapelseveckan - som sedan satt ramarna för våra veckor - med en ledig dag, utan plikter, men fylld av kravlös gemenskap, värme och omsorg.
Det står där i 1 Mos 3 att Skaparen hade för vana att söka upp Adam och Eva när kvällen kom. När de började förbereda sig för kvällens vila, ville Herren vara med och lyssna till deras tankar om dagen. Hade de upptäckt något nytt i hans skapelse? Vad hade varit roligast? Vad var de mest tacksamma för efter den här dagen?
Jag kan säkert fortsätta fundera kring den första fredagskvällen och den första sabbatens intåg i människans tillvaro. Den gången då livet var nytt och oförstört.
Varje sabbat, alla 1 845 av dem, har på något sätt inpräntat i mitt liv att det finns en mening. Att det finns en framtid. Att det finns omsorg, värme och kravlös gemenskap. Mina föräldrar ville förmedla något, som generationer tidigare förmedlat till dem och som de inspirerats till genom berättelsen om den första sabbaten i Edens trädgård. För mig är sabbaten inte först och främst slutet på en ofta tung och arbetsam vecka, utan början på något nytt. En förnyad mening med mitt liv.

tisdag, oktober 03, 2006

Tänkt länge blir inte bättre för det

Att blogga har jag länge tänkt att jag ska göra... Men tiden är som den är, inte min bästa vän. Här kommer jag att skriva ner tankar och funderingar om livet och det som händer här.

Men just nu hinner jag inte, jag måste ju leva också.