torsdag, september 13, 2007

Inspirerande Black Preaching

Denna förmiddag var en inspiration utan like. Det är sällan vi i Sverige får höra s.k. "Black Preaching", som är så typsik bland svarta predikanter. Det är en härlig form av förkunnelse och retorik som är svår att beskriva och som väcker många känslor och tankar med små medel.

Först ut denna morgon var Gifford Ramie, lärare på Newbold College. Han predikade om hur svårt vi har att förlåta, och i sammanhanget pastorskonferens, hur svårt vi pastorer har att koppla ifrån "autopilot" och bli autentiska och oss själva i förlåtelsen som också vi behöver. Utmanande tankar.

Sedan fortsatte Dick Duerksen på temat disciplin/församlingstukt. Denna förmiddag blev han mer konkret. Bestraffning handlar om att åsamka så mycket smärta att det beteende man vill komma åt upphör. Historiskt sett och fortfarande i en del kristna sammanhang handlar församlingstukt om att straffa. Men biblisk disciplin handlar om att komma så nära en felande eller vilsen människa att de önskar bli som oss - i förlängningen som Jesus Kristus, som vi vill efterlikna.

Innan lunch höll Roscoe Howard III en predikan/föreläsning om Kornbrödsbönen i 2 Krön. 20:12... Mycket bra "black preaching" där också om hur viktigt det är att vi uppskattar mångfalden i församlingen. Olikheter kan ibland få oss att se varandra som oövervinnerliga fiender, precis som för Joshafat berättelsen. Men inten människa, hur olik oss hon än är, är vår fiende. Men när vi stöter på oövervinnerliga fiender, som splittring och gnissel i mångfalden, måste vi be uppriktigt till Gud och inte glömma att nämna att vi inte har någon kraft och förmåga att övervinna fienden, att vi inte vet hur vi ska göra, men att vi ändå vänder våra blickar till Herren och litar på honom.


Att bringa enhet i mångfald, att övervinna fördomar och splittring, är en ledarskapsfråga. Frågan kommer inte upp av sig själv på agendan, någon måste ta tag i den och tålmodigt se till att den finns på agendan.

1 kommentar:

caisakarin sa...

Tack för att du delger oss vad ni får vara med om i Holland. Caisa